Zimske novičke

Spoštovana in cenjena publika,

v zadnjih mesecih sem se precej posvečal ustvarjanju glasbe za gledališče in film, prav v teh dneh še vedno igramo zelo dobro sprejeto predstavo Pohujšanje v dolini šentflorjanski, glasbo pa bomo tudi posneli in, upajmo, objavili oz izdali. Kmalu me čakajo nove ponovitve avtorske glasbeno-gledališke predstave Tesla, ki je zelo dobro sprejeta tako med mladim kot tudi odraslim občinstvom. Veselim pa se tudi obdobja bolj intenzivnega koncertiranja, začenši z z zasedbama Rudi Bučar & Istrabend (Klubar 3.3.2018) ter Sounds of Slovenia Trio (Kavarna Slamič, 11.4.2018, Bukovica, 13.4.2018). Tudi letošnje leto bo ustvarjalno in zanimivo, obetajo se zanimiva sodelovanja in kar nekaj novih glasbenih albumov.

V upanju, da ste nekje na toplem in da se srečamo na katerem od dogodkov, vas lepo pozdravljam,

Janez Dovč

Glasba za celovečerni igrani film Stekle lisice

Stekle-lisice-1-264x368

V mesecu decembru ste si na TV ekranih lahko ogledali igrani film Stekle lisice v produkciji RTV Slovenija, kot avtor glasbe sem posnel tudi večino instrumentov, k sodelovanju pa sem povabil odličnega kitarista in stalnega sodelavca Roberta Pikla ter glasbenega producenta Iztoka Turka. Celovečerec je bil sicer premierno predstavljen septembra na Festivalu slovenskega filma v Portorožu.


Glasba za celovečerni igrani film The Belly Of The Whale

belly-264x176V mesecu januarju sem zaključil glasbo za celovečerni igrani film The Belly Of The Whale, po dveh slovenskih celovečercih je šlo tokrat za prvo tovrstno mednarodno sodelovanje.

Pri snemanju glasbe so sedovali tudi: Robert Pikl, Boštjan Gombač, Goran Krmac, Kristijan Krajnčan, Vasilij Centrih, Dejan Gregorič, Luka Dukarič.

Film je nastal pod okriljev priznane Dublinske filmske hiše Fastnet Films pod režijsko taktirko Morgana Busha.

O filmu:

Produced by prolific Dublin-based company Fastnet Films and directed by Fastnet co-founder Morgan Bushe, the black comedy follows two down-and-out drifters (Shortt and Lewis MacDougall, from A Monster Calls) star who attempt to alter their circumstances by teaming together to hold up a small town amusement arcade owned by a local politician (comic-turned-actor Michael Smiley). The film also stars Art Parkinson (Game Of Thrones), Peter Coonan (Love/Hate) and Lauren Kinsella (You’re Ugly Too).

 

Glasba za gledališko predstavo Pohujšanje v dolini Šentflorjanski

leatk_a5-1-660x934-1-264x374V Cankarjevem domu je na ogled Cankarjeva farsa Pohujšanje v dolini Šentflorjanski v koprodukciji Mestnega gledališča ter Cankarjevega doma ter v režiji Eduarda Milerja.

Za predstavo sem prispeval avtorsko glasbo, skupaj z Goranom Krmacom ter Kristjanom Kranjčanom pa nam v predstavi lahko prisluhnete tudi v živo.

Trailer iz predstave KLIK.

Trenutno zaključujemo s snemanjem glasbe iz predstave, ki bo v kratkem izšla na novem albumu.

 

40 ponovitev glasbeno-gledališke predstave TESLA

Za mano je že več kot 40 ponovitev izjemno uspešne glasbeno-gledališke predstave Tesla. V mesecu marcu pa si jo zopet lahko ogledate na kar nekaj prizoriščih po Sloveniji.

Osrednja osebnost glasbeno-gledališke predstave Tesla je izumitelj Nikola Tesla, za katerega številni trdijo, da je »človek, ki je izumil 20. stoletje«.

Predstava se sprehodi skozi devet poglavij Teslovega življenja, ki s pomočjo glasbe, poskusov, biografskih odlomkov in citatov dostopno predstavijo svet Nikole Tesle, njegovih izumov ter predvsem njegove neizmerne humanistične želje po izboljšavi sveta za naslednje generacije.

S svojo predstavo Tesla nam je v vrhunski umetniško-estetski obliki približal večplastnost Teslovega sporočila za naš čas: predvsem spoznavni vidik (vidni in slišni prikaz Teslovih naprav) in pa etični vidik (Teslova razmišljanja o ustvarjalnosti za človekovo srečo). Ta celoviti prikaz, združen skupaj v eno samo véliko sporočilo, je na splošno težko predstaviti v obliki, razumljivi široki javnosti. Toda avtorju predstave gre zahvala, da je iznašel inovativno umetniško obliko za to vrsto sporočilnosti – kot je bil izumitelj tudi Tesla. Dovčeva predstava je tako verodostojen poklon vélikemu geniju.

Andrej Detela, fizik in inovator

2018-Marec-turneja-popravek3-598x228

 Comments are closed.